« »ICO versus IPO anno 2018!

Published on 23-07-2018

In het 2e kwartaal van 2018 halen 45% van alle startups hun geld op met een ICO i.p.v. een IPO.

Zo vernietigen zij de eens zo bloeiende handel van investeringsbanken!  Nog geen drie “echte” jaren is de cryptomarkt onderweg en nu al stoot zij de reguliere investeringsbanken van de troon. Het ophalen van startkapitaal gebeurde vroeger best gereguleerd. Preferente aandelen, sessie van debiteuren, achtergestelde leningen van de eigenaren en het vreemde vermogen waren met de belasting en sociale zekerheidsbanken de eerste die hun centjes terug kregen als er onverhoopt terugbetaald moest worden.  Plannen waren meer dan eens doorgerekend en zo’n beursgang had natuurlijk best wel voeten in de aarde. Sinds we met Nina Brink ons allemaal toch een beetje in de wiek geschoten voelde, daarna nog 9/11 over ons heen kregen en een wereldwijde financiële crisis niet meer af te wenden was. Veel minder IPO’s (Initial Public Offerings) En als die al kwamen lagen er geweldige financiële rapportages aan ten grondslag.

ico0.png
Een ICO (Initial Coin Offering) wordt doorgaans gedefinieerd als kapitaal aangetrokken op open blockchain muntjes of token-verkopen, bedroeg het tweede kwartaal van 2018 45% tegenover 31% van de traditionele risicokapitaalmarkt. Dat was in het eerste kwartaal al 40% tegen 30%. Het totale volume opgehaald kapitaal in het tweede kwartaal was ongeveer 7,2 miljard dollar (aldus Coindesk) het saldo van de IPO-markt kwam op 16 miljard en de Amerikaanse durfkapitaalmarkt groeide  in diezelfde periode naar 23 miljard.

Voordelen voor “crypto uitgevers”:

De uitgevende instellingen biedt het gebruik van de ICO-markt een aantal interessante voordelen en die komen bijna allemaal op het volgende neer:

Goedkoper geld “inkopen” / ophalen dan op de traditionele kapitaalmarkt
Bereiken van een groter / mondialer publiek
Minder restricties, regulering en garanties
Hoe dan? Omdat een ICO geen aanvullende voorwaarden of preferente aandelen van een startup eisen!

ico.png

Het mondiale karakter groeit met name door het internet. Kleinere investeringen en tokens die tegen een korting verkocht worden. Eigenlijk is het niet meer dan het kopen  van het recht op verkopen van een product of dienst die morgen of overmorgen geproduceerd gaat worden.  Op traditionele kapitaalmarkten zou een dergelijke transactie een  beveiligde financiering of te wel een securisatie worden genoemd. Tot op het hoogste niveau is er weinig verschil tussen een ICO, gedekte financiering of een securisatie. Het zijn allemaal  niet verwaterbare financieringen waarbij de investeerder zijn claim op contanten in secundaire markten kan verhandelen of kan inwisselen. Daar waar vroeger banken gebruikt werden worden nu vooral crypto exchanges daarvoor gebruikt.

Risico’s zijn vooral te vinden in nutteloze ICO’s  met whitepapers als zijnde businessmodel die gewoon op Fiverr.com zijn gekocht. Geen echte bedrijven maar leuke plannen en wij weten allemaal dat plannen illusies blijven tot ze worden uitgevoerd.

Daar waar in traditionele markten investeerders samen met banken nog vechten over 0,1% (basispunt) rente of over de schuldendekkingsgraad. Zelfs een sessie van debiteuren, zo zijn op ICO’s deze termen helemaal niet van toepassing. Geen enkele schuldendekkingsgraad, geen sessies of preferente aandelen. Je kunt nooit je voorkeuren uitspreken, je mag blij zijn dat je mag mee doen.

Door verschillende “pakketten” aan te bieden lijkt het alsof er keuze is, maar vaak is het kiezen tussen twee kwaden. Beloofde rendementen van 2 % per week of zelfs per dag, zijn geen enkele uitzondering maar natuurlijk volledig ongeloofwaardig.

Klinkt te mooi om waar te zijn?

Het is geen toeval dat ICO’s voor investeerders weinig aanvullende kosten hebben. Er zijn geen zogenaamde underwriters, trustees, transferagents, beurzen, handelaren, accountants, clearinghouses of centrale effectbewaarders die betrokken zijn bij ICO. Slechts een halve keer wordt er een audit gedaan door een gerenommeerd accountantskantoor. Maar vaak zijn het kleine papa en mama kantoortjes die zelf baat hebben bij een geweldige ICO, zelfs betaald krijgen naar gelang het succes van het opgehaalde geld.

ico3.jpg

Investeerders in ICO’s laten wel keer op keer zien dat ze bereid zijn om het gebrek aan bescherming te laten varen in ruil voor hogere korting op introductie prijzen. Uiteindelijk betaal je het misschien niet direct maar wel indirect… je gokt wat meer op een stijging van de koers.

Een interessant voorbeeld van een ICO in plaats van een IPO is eigenlijk wel TELEGRAM. Een berichtendienst zoals Whatsapp / WeChat met ruim 200 miljoen actieve gebruikers. Deze heeft in maart van dit jaar ruim 1,7 miljard dollar opgehaald uit twee cryptocurrency verkopen. De investeringsbanken van Wallstreet richtten zich  ongetwijfeld op Telegram voor een klassieke IPO. Maar waarom zou Telegram zich druk maken over een IPO wanneer het toegang heeft tot IPO-formaat kapitaal zonder al te veel verplichtingen en met veel minder gedoe dan beursgenoteerde bedrijven. Die zich na de beursgang ook nog aan tal van regels moeten houden?  Het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS is de afgelopen 20 jaar ongeveer met de helft gedaald en de hoge kosten van een beursgenoteerde onderneming worden vaak genoemd als daling van het aantal beursintroducties. Dankzij de huidige ICO-markt hebben bedrijven nu meer mogelijkheden om kapitaal aan te trekken en toch als privé onderneming te kunnen worden aangemerkt.

ico5.jpg

 

Hoe de ontwikkelingen ook zijn, wij volgen ze op de voet. Op de pagina www.facebook.com/cryptoplichters kun je een verzoek doen van een investering in een ICO. Er zijn veel sites die informatie verschaffen, maar hier krijg je onafhankelijk, kosteloos onderzoek en mag je toch zelf de conclusie trekken of je in een ICO wilt stappen of niet.

M.M.F. (Mark) Snijders

Sr. Coinnaisseur

 

De hierboven geschreven tekst is een persoonlijke opinie van Mark Snijders, Senior Coinnaisseur en eigenaar van Bit Broker Trade.  Niets van deze informatie kan gelezen of gezien worden als investeringsadvies. Wij ondersteunen op geen enkele andere manier dan met onze autotrader de handel in crypto’s.  Het kopen en verkopen van cryptocurrencies moet als een hoog-risico-profiel-investering worden gezien. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent alvorens de stap te maken. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid wanneer u geld verliest bij de aan- en verkoop van Bitcoins, Litecoins of andere cryptocurrencies.
1532332144f2917c3c6cf6de9995629c894d6b39cc.jpeg