« »Bitcoin is goud, Litecoin is zilver!

Published on 20-07-2018

Litecoin is de aanhoudende koploper in de cryptocurrency-race. Met haar huidige technologische beperkingen zijn veel Bitcoin (BTC) investeerders opgeschoven naar Litecoin (LTC) – een open-source- fork van de originele crypto van Nakamoto met als oprichter Charlie Lee.

Als een snellere, goedkopere versie van Bitcoin is Litecoin technisch bijna identiek aan BTC, maar met onderscheidende & fundamentele verschillen.

Litecoin streeft ernaar om Bitcoin te evenaren als gewaardeer munt, terwijl het toch nuttig blijft voor alledaagse transacties. Litecoin bereikte al een top-5-status door haar loyale community, toonaangevende handelsvolumes en liquiditeit.

Wat is Litecoin?

Litecoin kwam naar voren als een “licht” alternatief voor de Bitcoin, waarvan de levensduur van de munt ook al bijna 10 jaar nadert.

Vóór Litecoin in het begin van 2010 bestond Bitcoin met zijn trage, kostbare transacties.  De waarde van een echt gedecentraliseerde peer-to-peer valuta was een vooruitziende blik gericht door technologische revolutionairen, die zich ervan bewust waren dat de technologie van Bitcoin op lange termijn haar doel niet zou dienen.

ltc1.PNG

Litecoin werd op de markt gebracht als het “lite” -alternatief voor Bitcoin

Met een 10 minuten durende blokcreatie tijd en het mijn model van Bitcoin zochten bouwers en kopers van cryptocurrencies naar een alternatief. Veel originele ‘altcoins’ probeerden al modellen maar met verwaarloosbare verbeteringen. Charlie Lee was zelf betrokken bij een aantal baanbrekende pogingen, het creëren van Fairbrix – een splitsing van Tenebrix- verminderde de blokcreaties tot 5 minuten.

Lee ging vervolgens nog een keer aan het werk om een ​​altcoin te maken die Bitcoin kon “misbruiken”.  Om dit aan te pakken, kwam Litecoin uit een fork van 2011 van het originele Bitcoin-protocol (afgezien van een ICO) met subtiele maar cruciale wijzigingen. Verpletterde de block-creatiestijd tot 2,5 minuten en de totaal aantal mijnbare munten naar 84 miljoen (vierdubbele Bitcoins 21 miljoen), Litecoin combineert snelheid en beveiliging.

ltc2.PNG

Litecoin is geïntroduceerd als “het Zilver wanneer Bitcoin Goud is!” en het was niet van plan Bitcoin te annexeren. Als aanvulling op Bitcoin in plaats van een rivaal, heeft LTC zijn kleinere concurrenten ruimschoots weten te overtreffen.

In de ogen van Lee functioneerde Bitcoin als goud – ideaal voor substantiële transacties en een lange termijn opslag van waarde – terwijl Litecoin bedoeld is voor kleinere, goedkopere, alledaagse transacties, oftewel zilver.

Litecoin oprichter Charlie Lee beschreef zijn visie:

“Mijn visie is dat mensen elke dag Litecoin gebruiken om dingen te kopen. Het zou gewoon dé betaalmethode bij uitstek zijn. “


Na bijna een decennium van ontwikkeling, kwam deze visie in de buurt van de bloei met de aankondiging van LitePay in februari 2018 – waardoor gebruikers LTC konden uitgeven met een bankpas of creditcard. Gepland voor een lancering op 26 februari was Litecoin klaar om de markt te betreden en steeg rond 40% van de allereerste cryptocurrency van Point of Sale.

Toch, zoals de meeste beleggers in cryptocurrency weten, is uitvoering iets dat gewicht in de schaal legt. LitePay sloot haar winkel op de lanceringsdag en vermeldde “vijandige acties door kaartuitgevers” en ruzies met Litecoin Foundation over de financiering – beide voldoende om het project te laten ontsporen.

ltc4.PNG

Ondanks dit “falen” is Litecoin een van de meest gebruikte cryptocurrencies voor een aantal e-commerce leveranciers (namelijk eGifter) en blockchain-gebaseerde videogames.

Hoe Litecoin werkt:

Litecoin is maar een paar regels code verwijderd van Bitcoin, het ecosysteem maakt gebruik van PoW-gebaseerde mijnbouw (proof of work) en codering om veilige, peer-to-peer decentralisatie te bereiken.

Volgens Bitcoin maakt een beperkt aanbod de 84 miljoen eenheden van Litecoin niet-inflatoir; in lijn met Lee’s visie van de munt als digitaal zilver. LTC-munten zijn ook fractioneel inwisselbaar, een kenmerk van een waardevol goed.

Op het mijnfront is Litecoin een winstgevend muntje, die mijnwerkers beloont met 25 LTC per blok (ongeveer $ 3500 tegen de huidige prijs van de munt). Beloningen worden elke 840.000 blokken gehalveerd, ongeveer eens in de vier jaar.

Hoewel het proces vergelijkbaar is met Bitcoin, is het algoritme van Litecoin Scrypt eenvoudiger dan dat van SHA-256 van Bitcoin.

Naar aanleiding van het algoritme van zijn vorige poging beweerde Tenebrix dat Lee Litecoin kon worden gemined via de CPU van een pc, maar dat mislukte nadat Litecoin-mijnwerkers gesegmenteerd waren in het gebruik van GPU’s, tot de introductie van ASIC-miners.

Technisch uiteen gezet:

Geen technische uitleg van Litecoin kan het noemen van Bitcoin vermijden, dé inspiratie voor de LTC-programmeurs.

Beide: hebben een rustieke Proof of Work bevestiging, een moeilijkheidsgraad bullseye gevat in ieder 2016e block, staat bij hard forks (Bitcoin Cash en Litecoin Cash) en bood een initiële blokbevestigingsbeloning van 50 eenheden.

De twee zijn architectonisch bijna identiek, behalve de fundamentele verschillen die Litecoin sneller, goedkoper en efficiënter maken.

Dankzij de 2,5 minuten durende blokverwerkingstijd van Litecoin zijn snellere transactiebevestigingen mogelijk, zodat grote transacties tegelijkertijd kunnen worden verwerkt. Een nadeel is echter dat de blockchain van Litecoin aanzienlijk groter moet zijn dan die van Bitcoin.

Het idee dat de twee protocollen identieke hashingkracht hebben, vermindert de creatie van Litecoin het risico van dubbel bestedingsaanvallen – een probleempje van Bitcoin.

Ten slotte heeft Litecoin’s Scrypt geen parallelle verwerkingskracht die problematisch is voor Bitcoin-miners om voldoende hardware te verzamelen, waardoor de complexiteit van het netwerk toeneemt.

Scrypt vereist grote hoeveelheden werkgeheugen, die ooit de inspanningen van ASIC-fabrikanten belemmerden. Eind 2017 waren echter nieuwe ASIC-rigs beschikbaar voor Litecoin-miners.

Het Litecoin-team:

Ex-Google en voormalig directeur Engineering bij Coinbase, Lee, is een van de meest invloedrijke figuren van de Cryptosphere. Hij wordt vereerd met sekteachtige bewondering van honderdduizenden die genieten van zijn ironische monoloog en wrange analyses van rivaliserende muntjes op Twitter.

ltc4.PNG

De emotionele uitspraken van Lee worden nog altijd met leed gevuld – ondanks het liquideren van al zijn LTC-holdings in een poging de stroom van beschuldigingen te dwarsbomen.

Lee staat aan het hoofd van het 14-koppige ontwikkelingsteam, allemaal met technische prestaties beschikbaar voor toegang op GitHub. Hoewel de meeste leden hun ware identiteit op de site onthullen, hebben sommige leden pseudoniemen, zoals fancycedar (Fan Yang) of thrasher (Adrian Gallagher).

Waar is Litecoin te koop?

Als top 10-munt wordt LTC voornamelijk verhandeld op Coinbase, OKEx, Huobi, Bitfinex, Bit-Z, Binance en Bitstamp,  in volgorde van volume!

Conclusie:

Litecoin overwon de eerste altcoin-vijanden en beklom de cryptocurrency-wereld met verschillende aankomende ontwikkelingen. Blockchains hebben verbeteringen aangebracht in snelheid, schaalbaarheid en efficiëntie, met nieuwe consensusmechanismen die Litecoin’s PoW traag maken, ondanks dat ze vier keer sneller zijn dan Bitcoin.

Net als Bitcoin heeft Litecoin echter een grimmige volharding. Zelfs met concurrenten zoals IOTA heeft de marktpositie van Litecoin de munt een productieve gebruikersbasis opgeleverd, buitensporige handelsmogelijkheden en een standvastige community.

ltc5.png

Een succesvolle implementatie van het betalingssysteem zal Litecoin afstemmen op zijn concurrenten aangezien de eigenaren het, vasthouden, uitgeven en opslaan zoals ze zouden doen met fiat geld. (echt geld fiat: valuta die geen directe materiële onderbouwing heeft, meestal met betrekking tot schuldgerelateerde markten zoals USD en EURO)

Vanwege de pracht van Litecoin is het team van BitBrokerTrade.com bezig een autotrader te maken in Litecoinmuntjes. Deze zal dit jaar nog geïntroduceerd worden.

15320749660843b24152bd928d833110ab8ffc7221.PNG
1532075005b0a53fba71fa65ebfa8c3cc8a648651b.png