« »Blockchain is “Hervorming van de wereldwijde economische structuur”.

Published on 31-05-2018

De Chinese president Xi Jinping – leider van ’s werelds op één na grootste economie – heeft blockchain beschreven als een versnelling van “doorbraken in de toepassing zelf”.

Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van de Chinese Academie van Wetenschappen op 28 mei, riep de Chinese leider blockchaintechnologie uit als een instrument dat “de toekomst en het lot van het land diepgaand beïnvloedde”. De voorzitter merkte op:

“Al sinds het begin van de 21ste eeuw zorgt een nieuwe generatie industriële revolutie voor een substantiële hervorming van de mondiale economische structuur … met kunstmatige intelligentie, internet of things en blockchain die voortdurende doorbraken in nieuwe toepassingen teweegbrengen.”
De opmerkingen van Xi bevestigden de groeiende interesse van China in deze technologie, slechts enkele maanden na zijn regering, die 28 prominente Blockchains rangschikte:

xiping bc.PNG

De Chinese (Blockchain) muur

Het standpunt van China over blockchain kan als enigszins ironisch worden beschouwd – onverschillig voor de libertaire principes waarmee Bitcoin werd opgericht.

Hoewel de retoriek van Xi,  China kan afschilderen als pro-blockchain, lijkt de natie nog steeds standvastig in het toepassen van haar protectionistische beleid op de opkomende sector. Dit sentiment komt duidelijk naar voren in de tweede helft van de toespraak van president Jinping, verwijzend naar de toepassing van blockchain binnen de eenpartijstaat:

“Om het grote doel te bereiken van het bouwen van een socialistische gemoderniseerde natie en het realiseren van de Chinese droom van een grote verjonging van deze Chinese natie, moeten we beschikken over sterke wetenschappelijke en technologische kracht en innovatiecapaciteiten.”

In 2017 heeft China meer blockchain-gerelateerde patenten ingediend dan welk ander land dan ook. China’s blockchain-industrie wordt een ‘ommuurde tuin’ – een door de overheid geleide poging om alle economische voordelen binnen grenzen te houden.

Ondanks het verbieden van alle binnenlandse ICO’s, cryptocurrency-handel en toegang tot websites die gerelateerd zijn aan cryptocurrency, heeft de Chinese overheid een hele reeks Chinese blockchain-projecten ondersteund – vermoedelijk deze die aan een strakke lijn kunnen worden gehouden. Het is hierdoor o.a. voor Huobi.pro (één van de eerste en zo mogelijk de grootste crypto exchanges) reden geweest om het hoofdkantoor te verplaatsen naar Maleisië.

chinabtc.PNG

Chinese blockchains: volle kracht vooruit?

Vele Chinese blockchains klommen al naar de top 25 door marktkapitalisatie – namelijk QTUM, VeChain en NEO. Het sponsoren door de staat van gevestigde en ambitieuze projecten kan China positioneren als een internationale technologische grootmacht.

Met een lange geschiedenis van het produceren van vervangende producten om zijn westerse tegenhangers te ontmoeten – zoals Baidu naar Google of WeChat naar WhatsApp – lijkt China nu op zoek te zijn naar innovatie en Xi ziet blockchain misschien als het gouden ticket.

In april 2018 werd bijna $ 4 miljard yuan (€ 534 miljoen) van “door de overheid geleide” financiering geïnvesteerd in het Hangzhou Blockchain Industrial Park – een gestructureerde poging om een blockchain-hub te vestigen in de oostelijke metropool.

btcdragon.PNGWij van Bit Broker Trade juichen deze investeringen toe, het zal nieuwe blockchain initiatieven naar een hoger plan tillen. Nieuwe blockchains doen ontstaan en voor een natuurlijke selectie zorgen in de reeks van haast ongelimiteerde ICO’s.

M.M.F. (Mark) Snijders

15277529435bb5e568ce24c46aff52ce94c266cf2a.PNG