« »Celstraffen ivm witwassen Bitcoins

Published on 04-04-2018

Een aantal mannen uit Krimpen aan den IJssel en Arnhem  heeft celstraffen gekregen tussen de 1 en 3 jaar voor het witwassen van verschillende bedragen in Bitcoins variërend tussen de 100.000 euro tot 10 miljoen euro in waarde.

De drie verdachten van respectievelijk 21, 25 en 27 jaar namen Bitcoins van hun klanten aan. De identiteit van betreffende klanten zou anoniem blijven, hadden ze beloofd. Via een netwerk van geïnteresseerden werden Bitcoins omgezet in grote contante coupures, die vervolgens op openbare plekken aan deze klanten werd overhandigd. Men maakte regelmatig gebruik van een lokale McDonald’s en een treinstation.

Volgens de rechtbank Midden-Nederland werd hierbij gebruikgemaakt van een zogenaamde blenderdienst, zodat Bitocintransacties moeilijker herleid konden worden. De drie hoofdverdachten controleerden niet waar de Bitcoins vandaan kwamen en konden daarover in de rechtbank ook geen uitleg geven.

Criminele activiteiten
Voor het wisselen van Bitcoins in contant geld, vroegen ze een provisie tussen 4 en 8 procent.  Bitonic.nl  rekent een percentage van 0,5 tot 1,5 procent per transactie, om maar een vergelijking te maken.

 
De rechtbank concludeert dat, gezien deze omstandigheden, het niet anders kan dan dat de betreffende Bitcoins van een misdrijf afkomstig waren.

Bit Broker Trade heeft een speciale WWFT clausule opgenomen tegen dit soort wanpraktijken. Al kun je het natuurlijk nooit helemaal tegen gaan.

M.M.F. (Mark)  Snijders

Coinnaisseur

152283109968c7d8aabdf0935d4a031f198b22ea66.jpeg