« 3,79 miljoen Bitcoins kwijt?»

Published on 27-11-2017

Al heel lang laat ik iedereen weten dat van de  16,7 miljoen Bitcoins die in omloop zijn er minimaal 800.000 “kwijt” zijn. Dat is een ruwe schatting geweest, afgegaan op de hoeveelheid nieuwelingen die dezelfde fouten maken.  Volgens Chainalysis, een blockchain analyse partij kan wel tot 23% van alle Bitcoins die  nu in omloop zijn voor altijd verloren zijn gegaan. De studie is een gedetailleerde poging om het aantal Bitcoins te kwantificeren waarvan de privé sleutels vergeten zijn. Weggegooid in oude mobieltjes, computers, of gewoon domweg vergeten.  Natuurlijk is het onmogelijk om te zeggen hoeveel er dat precies zijn. Hoeveel Bitcoins in “oude sokken” zitten en nooit meer worden teruggevonden. Om die reden ook heeft Chainalysis een hogere inschatting gemaakt dan ik. Het bedrijf is er heilig van overtuigd dat er tussen de 17 en 23% van de Bitcoins van vandaag inmiddels verloren zijn gegaan. Als je dat omzet in harde cijfers is dat tussen de 2,78 en 3,79 miljoen Bitcoins. 3 a 4 keer zoveel als de schatting waar ik normaal gesproken over spreek.

Deze vanaf nu genoemde MIScoins zijn verloren geraakt in de eerste dagen van de ontwikkeling. Toen was de waarde verwaarloosbaar en zelfs onder een halve cent, daar waar ze deze week al ruim boven de 8000 euro gingen.  Een man als Folk, die in 2013 de krant al haalde dat hij een harde schijf had weggegooid met 7,5 duizend Bitcoins, die zou wel beter opgelet hebben als hij wist dat ze zo de moeite waard zouden worden als dat ze vandaag de dag zijn.

Hoe de precies de methode van Chainalysis is, is dankzij bedrijfsgeheim niet te controleren. Maar zeker is wel dat leeftijd- en transactie statistieken gebruikt zijn waar al langere tijd geen verschuiving op heeft plaatsgehad. Ze hebben hun bevindingen in 5 categorieën onderverdeeld.

  1. Bitcoin ontgonnen sinds begin 2017
  2. Strategische investeringen
  3. Kopen/verkopen
  4. Originele munten van Satoshi
  5. En Bitcoins die al meer dan 2 jaar niet van eigenaar zijn gewisseld


Chainalysis gebruikte hun methodiek om te bepalen dat er geen enkele Bitcoin, gedolven in 2017, verloren ging. En van de Bitcoins die werden gebruikt voor strategische investeringen en kopen / verkopen, ontbrak slechts ongeveer 4% voorgoed. Interessant is dat het bedrijf gelooft dat alle originele munten van Satoshi al lang verloren zijn gegaan en dat tussen de 30 en 50% van die Bitcoins die de afgelopen twee jaar niet zijn verhandeld, ook verdwenen zijn. De laatste statistiek is het lastigst om te meten. Het is erg moeilijk om te bepalen welke portefeuilles eigendom zijn van iemand die een erg lange adem heeft of die in eigendom zijn van mensen die hun privé sleutel kwijt zijn geraakt. Evenementen zoals de August-hardfork veroorzaken echter dat veel bezitters op lange termijn munten verplaatsen en dus kan er worden bepaald of ze nog steeds in omloop zijn.

De cijfers die de Bitcoins vertegenwoordigen die echt verloren zijn gegaan en nooit meer terug zullen  keren naar de economie blijft een raadsel. Ze negeren namelijk degenen die gehackt of gestolen zijn. Dit komt omdat deze uiteindelijk weer in omloop zullen komen, omdat de verantwoordelijke dieven nu in staat zijn om ze uit te geven.

De gevolgen van het aantal verloren munten zijn in potentie enorm voor de Bitcoin-prijs. Natuurlijk staat het totale aanbod vast en kunnen er geen nieuwe munten worden “geslagen” boven de 21 miljoen. Bitcoin kan veel meer betekenen dan mensen op dit moment geloven. Dit zou op de lange termijn een veel hogere prijs betekenen, mocht men vertrouwen blijven houden in Bitcoins.

Een senior econoom van Chainalysis, Kim Grauer, had een aantal gedachtes over de implicaties van toegenomen Bitcoin schaarste en/of de marketcap in Euromunten deze schaarste al had goedgemaakt. In een Fortune rapport staat:

“Dat is een zeer complexe vraag. Aan de ene kant houden directe berekeningen over de marketcap geen rekening met verloren gegane munten. Rekening houdend met hoe speculatief dit speelveld is, kunnen die marktkapitalisatie berekeningen de economische modellen van de markt maken die van invloed zijn op de besteding activiteit. Toch heeft de markt zich aangepast aan de werkelijke vraag en aanbod die beschikbaar zijn – kijk maar naar uitwisseling gedrag. Bovendien is het een bekende procedure voor het monetaire beleid om fiat reserves te verlagen of te verhogen om de wisselkoersen te beïnvloeden. Daar is hier geen sprake van.”

Wil je meer weten? Heb je vragen over wat Bitcoins voor jou of je bedrijf kunnen betekenen? Kijk dan ook eens op www.bitbrokertrade.com www.crypvisor.com en www.multicryptotrade.com

 

© BitBrokerTrade.com  Mark M.F. Snijders

voor dit blog is gebruik gemaakt van informatie van externe bronnen!